Rondvaart door de vestinggracht van IJsselstein

  • slide
De tocht begint en eindigt bij MIJ | Museum IJsselstein. U maakt zo een rondje IJsselstein, langs vele monumenten, zoals een voormalige teenschillers schuur, de beide Sint-Nicolaaskerken, het voormalige kasteel IJsselstein, waarvan de vierkante traptoren een overblijfsel is en de korenmolen De Windotter. U stapt, zoals ook vroeger gebeurde, over op de Overtoom.
Een zeer bijzondere manier om het rijke verleden van IJsselstein te ontdekken.
De vaartocht duurt ongeveer 50 minuten.

Weekendvaarten

Periode: vanaf voorjaar 2019

 

Opstapplaats van de rondvaartboten: Walkade 2,  3401 DS. De steiger voor het MIJ | Museum IJsselstein

 

Vertrektijden:

  • Zaterdagen: om 13:30, 14:30 en 15:30 uur
  • Zondagen:   om 13:30 en 14:30 uur

 

Tarieven: € 5 per persoon (kinderen jonger dan vier jaar GRATIS)*)

 

Passagiers die jonger zijn dan vier jaar mogen tijdens de vaartocht langs het verleden gratis meevaren. Ze moeten echter altijd onder begeleiding van volwassenen staan.

Bij deze vaartocht door de vestinggracht is annuleren tot 24 uur voor het geplande vertrek kosteloos. Daarna is annuleren niet meer mogelijk!
Men mag natuurlijk wel iemand anders mee laten varen.

Deze vaartocht kan ook op afwijkende tijdstippen door groepen worden gevaren in de vorm van een besloten vaart. Hiervoor wordt voor het eerste uur € 55 in rekening gebracht. Bij langere vaartochten wordt een bedrag van € 40 voor ieder volgend uur berekend.

 

Korte beschrijving van de vaart door de vestinggracht

IJsselstein is genoemd naar het uit de 13e-eeuwse kasteel “Stein bij de IJssel”. 
Aanvankelijk van de Heren van Amstel, later via Heren van Egmond naar Oranje Nassau. (Koning Willem-Alexander is Baron van IJsselstein).
Tot 1511 is het kasteel en óók de stad diverse malen belegerd en delen verwoest. 

IJsselstein was sterk georiënteerd op het platteland. In de 19e eeuw waren er veel hoepelmakers daarna kwamen er meubelfabrieken. Pas na de 2e wereldoorlog is er een sterke uitbreiding buiten de stadsgrachten ontstaan. 
Nu telt de stad circa 34.400 inwoners. IJsselsteiners worden Apeluiers genoemd naar aanleiding van de legende dat er werd geluid voor de overleden aap, Kees.

Zoals vroeger stapt u op de Overtoom over naar de andere kant van de gracht, waar een tweede Yselvaert boot u verder brengt.